E-bøker

Her er en oppskrift på hvordan du kan laste ned og lese e-bøker på telefon eller nettbrett.

Før du begynner

For å bruke eBokBib må du ha en smarttelefon eller et nettbrett med iOS (iPhone, iPad) eller Android (Samsung, Sony, HTC m.fl.) operativsystem. Du må også ha lånekort og pin-kode tilknyttet et folkebibliotek eller et bibliotek hos en videregående skole i Finnmark.

 

 1. Last ned og installer appen eBokBib

last ned

Sørg for at du er tilkoplet internett. Gå inn på App Store eller Google Play/Play Butikk. Trykk på forstørrelsesglasset og søk opp eBokBib.

 

I App Store kommer det opp en sky med piltegn, trykk på denne for å installere. I Play Butikk vil du få opp Installer når du klikker inn på eBokBib-logoen.

 

 1. Logg inn med lånenummer og pin-kode

last ned (2)

 

Bruk lånenummeret som står på lånekortet ditt, og pin-koden som hører til ditt lånekort. Dette er den samme pin-koden som du bruker  i Meg & Mitt . Lånere som har nasjonale lånekort (N og 9 siffer) og pin-kode vil bli logget rett inn i appen. Lånere med lokale lånekort må velge fylke og biblioteket der man er registrert som låner. Valgene for dette kommer opp etter at man har trykket på «logg på» knappen.

 

 1. Finn bøker du vil lån

 

bok

Gjennom valget Finn e-bøker nederst på skjermen får du opp en liste over bøker som er tilgjengelige. Bla gjennom oversikten ved å dra fingeren over skjermen til høyre eller venstre.

 

Du oppdaterer listen ved å dra fingeren nedover og så slippe opp.

Menyen oppe til venstre gir deg tilgang til ulike kategorier, til høyre er det et søkefelt som du kan bruke til å søke etter f.eks. forfatter eller tittel.

 1. Velg bok og last ned

 

boken

Klikker du deg inn på en bok, får du som oftest opp en omtale av boka. Du får også mulighet til å lese et utdrag av de 11 første sidene av boka. Klikk på Lån boka for å laste ned.

Er alle lisensene utlånt, kommer det opp en knapp for reservering i stedet for lån. Du får beskjed på nettbrettet/telefonen når du kan laste ned boka du har reservert. (NB. Push-varsler må være aktivert for at du skal kunne få beskjed når boka er klar for nedlastning.)

 

Dersom det står Hentpå boka, er det frie titler. Det er bøker du kan ha så lenge du vil.

 

 1. Åpne boka, og les

 

tekst

Når du har lastet ned en bok får du valget om å åpne boka med en gang, eller du kan gå tilbake og gå inn via oversikten Mine e-boklån.

 

Du blar i boka ved å sveipe over skjermen, eller tappe på høyre eller venstre side av skjermen. Ved å tappe midt på skjermen får du opp et menyvalg nederst på skjermen som gir deg tilgang til å stille inn lysstyrke og velge bakgrunn. Her kan du også endre s­krifttype og skriftstørrelse.

Oppe i venstre hjørne er det en knapp for å lukke boka.

 1. Få oversikt over dine lån og reserveringer

 

Oversikt over lån

Med valget Mine e-boklån får du en samlet oversikt over hvilke lån og reserveringer du har, og hvor lang lånetid du har igjen.

Du kan laste ned og lese samme bok på ulike enheter. Dersom du er koplet til internett, vil informasjonen om hvor langt du har lest bli synkronisert m­ellom enhetene.

 

Mine e-boklån viser alle lån, uansett hvilke enheter de er lånt på.

 1. Forny eller lever lånte bøker

 

Når du har lest ferdig boka vil du få spørsmål om å levere inn.

Du kan også levere inn eller fornye ved å sveipe med fingeren over boka i Mine e-boklån. E-bøker kan bli fornyet en gang, men du kan låne den samme e-boka så mange ganger du ønsker.

 

Du kan gi en vurdering (stjernekast) av boka når du leverer.

Forny eller lever

 

Bøker må leveres inn på alle enheter de er lastet ned på før de blir tilgjengelig for andre lånere. Bøker blir automatisk slettet når lånetiden er ute.

Her er en video som viser hvordan man bruker appen :

 

 

 

 

Del med venner og kjente!
  Translate »
  Click to listen highlighted text!